Ulike typer kateter

Det kan oppleves skummelt, vanskelig og skremmende å skulle ta i bruk kateter for første gang. Bli kjent med grunnleggende begrep og uttrykk, og lær mer om hvilket kateter du bør velge.

Inneliggende kateter

Et inneliggende kateter er et kateter som forblir inne i kroppen i en lengre periode, og det finnes to typer. Uretralt inneliggende kateter er et kateter som føres inn gjennom urinrøret og inn i blæren, mens et suprapubisk kateter føres inn gjennom magen og direkte inn i blæren. Inneliggende kateter settes inn av helsepersonell og forblir inne i kroppen så lenge det er behov for det. Ved langvarig bruk skiftes de gjerne ut hver eller annenhver måned.

Intermitterende kateter

Et intermitterende kateter føres inn i urinrøret etter behov for å tømme blæren, og fjernes så snart blæren er tom. Brukerne lærer å kateterisere seg selv, og det er en enkel teknikk som de fleste kan utføre. Selv barn ned i syv- eller åtteårsalderen kan få opplæring i hvordan de skal kateterisere, og ved bruk av hjelpemidler kan også personer med nedsatt håndfunksjon gjøre det. Kateterisering gjennomføres omtrent like ofte som du normalt hadde gått på toalettet, ca. 4–6 ganger om dagen.

Hvilket kateter skal jeg velge?

Intermitterende kateterisering (IK) er den foretrukne metoden for å tømme blæren når du ikke kan urinere naturlig. Den er trygg på kort, mellomlang og lang sikt, og minimerer de vanligste risikoene, som urinveisinfeksjoner (UVI), strikturer, blæresteinkomplikasjoner samt degenerering av de øvre urinveiene.

Intermitterende kateterisering kommer nærmest naturlig vannlating og gir brukeren kontroll og frihet. For kortsiktige brukere gir intermitterende kateterisering raskere restitusjon og tilbakevendelse til normal tømming av blæren etter operasjonen.

Av de forskjellige typene intermitterende katetre har det vist seg at hydrofile katetre til engangsbruk er best egnet til å redusere risikoen for komplikasjoner.

Kilde: Wellspect

X

Mediqnorge.no bruker informasjonskapsler

Informasjonskapsler hjelper oss å forbedre din opplevelse. Ved å fortsette å bruke våre nettsider, aksepterer du bruken av informasjonskapsler. Les mer om vår bruk av informasjonskapsler.


Det er ok