Trene med stomi

Fysisk aktivitet er viktig for restitusjon, og mange stomiopererte har spørsmål knyttet til trening med pose på magen. Du er ekspert på din egen kropp, og kjenner selv best dine egne grenser. Start forsiktig, kjenn etter og tren i det tempoet og med belastningen som føles riktig for din kropp!

Gange

Turgåing er mosjon med relativt lav terskel, og setter i gang systemet og bidrar til raskere restitusjon. Du kan selv velge hvor lett eller utfordrende turen skal være, og du kan starte lett og gradvis øke intensiteten. Forsøk å gå litt lengre hver dag, og utfordre deg selv ved å gå bakker og lengre turer med raskere tempo når du føler deg sterk nok.

Jogging og løping

Du kan fint løpe med pose på magen, og det kan faktisk være befriende å oppleve å kunne løpe uten å måtte stoppe for å ta toalettpauser. Hvis du er redd for at posen skal bevege seg for mye når du løper, kan du bruke et stomibelte som holder posen inntil kroppen. Posetrekk som beskytter huden slik at den ikke blir sår og klam finnes også.

Yoga og pilates

Yoga og pilates er en super trening når du vil styrke kjernemuskulaturen på en skånsom måte. Etter et sykdomsforløp er kroppen gjerne svekket, og med yoga og pilates trener du styrke og fleksibilitet samtidig som at du kan finne ro og oppnå avslapping gjennom pusteteknikker.
Enkle øvelser for kjernemuskulaturen kan bidra til å forebygge brokk i stomiområdet, og er viktig for å styrke kroppsholdningen.

Styrketrening

Begynn forsiktig med egenvekt og lette vekter, og gjør få repetisjoner i starten. Slyngetrening og trening med egen vekt er mest skånsomt, og dette kan kombineres med øvelser som styrker kjernemuskulaturen. Det er viktig å ha god teknikk under styrkeøvelsene. Rådfør deg med fysioterapeut eller trenere på treningssenteret hvis du er usikker på hvilke øvelser du bør utføre og hvordan. Vektløfting bør unngås siden det øker risikoen for å utvikle glidebrokk.

Kampsport og boksing

Ved kontaktsport som kampsport og boksing er det stor risiko for slag og spark på stomien, og du bør derfor vurdere om dette er en velegnet sport for deg. Forespør stomisykepleier og fysioterapeut dersom du ønsker slik trening etter en stomioperasjon.

Svømming

For mange stomiopererte kan det være et ømfintlig tema å vise seg offentlig på stranda eller i svømmehall med pose på magen. Men dagens stomiposer tåler vann, og i motsetning til badebukser og badedrakter holder de urin og avføring inne i en tett og lukket pose. Så på den måten er det faktisk mer hygienisk enn for andre som bader!

Skift pose før du går i vannet, slik at du er sikker på at den er tett og sitter godt. Bruk en hudfarget pose, så synes ikke innholdet. Det finnes badetøy som er tilpasset til stomister dersom du ikke ønsker å vise frem posen (lenke til produkter/badetøy).

Kilde: NORILCO, Coloplast
X

Mediqnorge.no bruker informasjonskapsler

Informasjonskapsler hjelper oss å forbedre din opplevelse. Ved å fortsette å bruke våre nettsider, aksepterer du bruken av informasjonskapsler. Les mer om vår bruk av informasjonskapsler.


Det er ok