Svelgevansker

Svelgevansker kalles også dysfagi, og er et felles begrep for lidelser som påvirker svelgeprosessen. Dysfagi er et symptom på underliggende sykdommer som kan knyttes til ulike diagnoser.

Svelgevansker er mest utbredt blant aldrende personer etter hvert som muskler og nerver blir svekket. Sykdommer relatert til alder er også viktige faktorer, bl.a. hjerneslag og demens. Hjerneskade, hjernesvulst, infeksjoner i nervesystemet, muskelsykdommer, demens, eller kirurgiske inngrep kan også forårsake svelgeproblemer. Noen ganger er det ingen tydelig årsak til dysfagi.

Vanlige symptomer på dysfagi

 • Bruker lang tid på måltidene
 • Bruker tungen mye når man tygger
 • Opplever å «svelge feil» slik at mat havner i luftrøret
 • Hoster under eller etter måltid
 • Smertefullt å spise
 • Mat og drikke renner ut av munnen
 • Mat ligger igjen i munnen etter måltid
 • Surklete stemme og slim i hals og svelg

Konsekvenser av dysfagi

En vanlig konsekvens av svelgevansker er at det blir vanskelig å få i seg nok mat, og dette kan føre til underernæring og dehydrering. En annen konsekvens kan være at mat eller drikke havner i lungene, som kan forårsake lungebetennelse. Svelgevansker kan gjøre det vanskelig å svelge medisiner, som kan få alvorlige konsekvenser.

I tillegg til fysiske utfordringer knyttet til svelgevansker er det mange som opplever at dysfagi er en psykisk belastning. Det kan både skyldes følelser av å bli kvalt og ubehag ved å spise sammen med andre – som igjen kan føre til isolasjon.

Hjelpemidler ved tygge- og svelgevansker

Siden det er vanskelig for personer med dysfagi å svelge, er det for mange vanskelig å få i seg nok næring. Maten man kan spise blir gjerne ensformig, og man kan derfor bli både matlei og mangle enkelte næringsstoffer.

For mange med dysfagi hjelper det å tilsette fortykningsmiddel i maten, slik at man kan tilpasse konsistensen for å gjøre maten lettere å svelge. Fortykningsmiddel kan blandes i både kald og varm mat og drikke, sveller raskt og er smakfri. De kan blandes i safter, pureer av grønnsaker, frukt, kjøtt og fisk, brød og mye mer. Det gjør det lettere å ha et allsidig kosthold.

Dersom personen med dysfagi er underernært, er det gunstig å blande fortykningsmiddel i berikningsprodukter for å få i seg ekstra næring.

Kilde: NHI, Helsedirektoratet


Produkter

 • Fortykningsmiddel Nutilis Powder 300g (Produsent: Nutricia)

  Nutilis Powder er et fortykningspulver med amylaseresistente egenskaper beregnet for personer med dysfagi. Produktet er glutenfritt og laktosefritt. Blandes i kalde og varme væsker og pureer.
 • Fortykningsmiddel Resource Thickenup 227g (Produsent: Nestlé Health Science)

  Resource Thickenup er et lettløselig fortykningsmiddel i pulverform utviklet til personer med tygge- og svelgevansker. Resource Thickenup er et fortykningsmiddel som forandrer matens konsistens uten å endre smaken. Kan brukes til barn.
Produktene på denne siden er refusjonsgodkjent.
X

Mediqnorge.no bruker informasjonskapsler

Informasjonskapsler hjelper oss å forbedre din opplevelse. Ved å fortsette å bruke våre nettsider, aksepterer du bruken av informasjonskapsler. Les mer om vår bruk av informasjonskapsler.


Det er ok