Inkontinens blant menn

1 av 4 menn over 40 år opplever urinlekkasjer, mens det sjelden oppleves blant yngre menn. Typen inkontinens kommer an på årsak:
  • Stressinkontinens – små mengder urin lekker ved latter, hosting, nysing eller plutselige bevegelser.
  • Urgeinkontinens – Behov for å urinere oppstår brått.
  • Overflowinkontinens – Blæren er overfylt fordi den ikke tømmes ordentlig, noe som fører til hyppig vannlating og lekkasjer.
  • Refleksinkontinens – Urin lekker automatisk når blæren blir full.

Inkontinens blant menn kan skyldes en forstørret prostata, som kan forårsake smerte og vanskeligheter med å holde på urin/urinere. En forstørret prostata behøver ikke å bety at man har kreft, for prostataen slutter aldri å vokse. Dersom du er bekymret for at du kan ha prostatakreft kan du få tatt en blodprøve kalt PSA-test.

Urinlekkasje kan også oppstå etter en prostataoperasjon dersom det har oppstått skade på lukkemuskelen i de nedre urinveiene. Antallet tilfeller av prostatakreft og operasjoner som utføres stiger, og derfor stiger også antallet tilfeller av urinlekkasjer etter slike operasjoner. Det er derimot uvanlig å få betydelige urinlekkasjer.

Umiddelbart etter en operasjon for prostatakreft kan bekkenbunnstrening og biofeedback ha en viss effekt på urinlekkasje. Ingen studier viser derimot om slike behandlinger eller øvelser har effekt på lengre sikt.

Bevar kontrollen og livskvaliteten

Personer som opplever urinlekkasjer kan ha bekymringer knyttet til fritidsaktiviteter, sosiale sammenhenger eller lange møter på jobb. Men urinlekkasjer behøver ikke å være et hinder hvis du er forberedt. Det finnes flere ulike produkter på markedet som gir diskret beskyttelse - blant annet absorberende innlegg og absorberende boxershorts. Ta kontakt med oss i Mediq for råd og produktveiledning.


Kilde: NHI, Tena

X

Mediqnorge.no bruker informasjonskapsler

Informasjonskapsler hjelper oss å forbedre din opplevelse. Ved å fortsette å bruke våre nettsider, aksepterer du bruken av informasjonskapsler. Les mer om vår bruk av informasjonskapsler.


Det er ok