Hvordan behandle en brannskade?

Det er viktig å behandle en brannskade så fort skaden skjer. Små, overfladiske brannsår kan du behandle selv, mens store, dype, eller alvorlige sår alltid må behandles av lege.

  • Avkjøl det skadede området med lunkent vann (20°C) i minst 20 minutter - huskeregel: 20/20.
  • Ikke bruk isvann – da kan blodårene trekke seg så kraftig sammen at utbredelsen av forbrenningen øker.
  • Hvis skaden dekker et større område på kroppen, kan skaden nedkjøles i dusjen eller i et lunkent bad.
  • Hvis du ikke har tilgang til vann, kan du bruke en branngel til å kjøle ned det skadede området.
  • Klær som sitter fast i såret må fjernes av lege.
  • Ikke bruk olje eller fet krem på skaden.

Rengjøring og bandasjering

Hvis brannskaden ikke er mer alvorlig enn at du kan behandle den selv, må du rense såret før du legger på bandasje. Brannsår er sårbare overfor bakterier, og må holdes sterile. Rengjør derfor såret med vann før du legger på bandasje. Hvis du har store blemmer skal disse punkteres, men er skaden såpass alvorlig bør den behandles av helsepersonell. Små blemmer kan forbli urørt.

Når såret er rengjort, må det bandasjeres. Mindre brannskader kan behandles med salve eller krem, og tørr kompress og bandasje legges på. Ved større skader kan det gjøre tilhelingen mer behagelig å bruke spesialbandasjer innsmurt med smertestillende salve eller vaselin, slik at man unngår at bandasjen fester seg.

Tildekking av brannskade

Hvis såret er så alvorlig at det krever tilsyn av helsepersonell, kan du dekke brannskaden med plastfolie/matfilm. Den innerste delen av filmen har ligget beskyttet og er så å si steril, så dersom du fjerner det ytterste laget med plast, er plastfilm velegnet som beskyttelse på såret. Ikke surr matfilmen rundt det skadede området, men legg den på såret. Legg et pledd eller lignende på såret for å holde pasienten varm. På denne måten kan man holde såret beskyttet på vei til sykehus eller legevakt til helsepersonell kan vurdere brannskaden.

Ulike grader av forbrenning

Førstegradsskade

  • Huden er rød og hoven. Skaden leger uten spesiell behandling i løpet av noen dager. Smør gjerne med en nøytral og parfymefri fuktighetskrem.

Annengradsskade

  • Huden blir intenst rød og flekkete, og det utvikles blemmer. Hvis skaden er overfladisk, leger den på mindre enn to uker. Da etterlater den ingen eller knapt synlige arr.
  • Hvis annengradsskaden er dyp, trenger den mer enn to uker på å leges, og man kan få betydelige arr. Det kan bli aktuelt å fjerne eller lukke skaden, eller å utføre en hudtransplantasjon for å minske arrproblemer.

Tredjegradsskade

  • Skaden går gjennom alle hudlag og danner sår. Huden ved det skadede området kan få en svart farge eller se hvit og tørr ut. Hvis skaden er svært alvorlig, kan man oppleve at smerter uteblir fordi nerveendene er ødelagt. Ved større skader kreves hudtransplantasjon.
Gutt med bandasje på armen

Den første hjelpen

Når ulykken er ute er det viktig med rask behandling, enten det er du eller noen andre som er skadet. Visste du at Mediq fører et bredt utvalg førstehjelpsprodukter og kit, blant annet gjennom vår egen førstehjelpsserie NorAid?