Berikningsprodukter

Ved sykdom og/eller aldring kan det være vanskelig å få i seg tilstrekkelig mengde næringsrik mat. I slike perioder er det spesielt viktig at kroppsvekten monitoreres nøye. Et ufrivillig vekttap må følges opp, og man bør søke hjelp dersom man ikke klarer å gå opp i vekt. Ved hjelp av berikningsprodukter kan man øke næringsmengden i maten.

Nedenfor finner du informasjon om et utvalg berikningsprodukter, samt noen enkle oppskrifter som viser hvordan produktene kan brukes. Alle produktene på denne siden er refusjonsgodkjent.

Nutrison pulver (Produsent: Nutricia)

Nutrison benyttes både som fullverdig sondeernæring og til berikning av flytende eller halvflytende mat.
Den er fiberfri, glutenfri og klinisk laktosefri.

Resource energi (Produsent: Nestlé Health Science)

Resource energipulver brukes i mat og drikke for å øke innholdet av karbohydrater. Pulveret er gunstig ved sykdommer som krever ekstra energitilførsel, f.eks. ulike tilstander av malabsorpsjon/Chrons, Short Bowel Syndrome, fenylketonuri og kronisk nyresvikt. Produktet kan også brukes ved behov for fettredusert kost.

Fresubin 5 kcal Shot (Produsent: Fresenius Kabi)

Energirik vegetabilsk fettemulsjon rik på essensielle fettsyrer. Fresubin 5 kcal Shot er den eneste fettemulsjonen på markedet med en kombinasjon av lange og mellomlange fettsyrer for lettere fordøyelse og absorpsjon.

Fresubin 5 kcal Shot med nøytral smak kan fint brukes for beriking av maten. Den kan brukes i varme retter, men skal ikke varmes over 70 grader og skal ikke fryses. Varianten med sitronsmak har en frisk smak som passer å innta som en kald 30 ml shot. Bruk gjerne isbiter ved servering for en forfriskende opplevelse.

Oppskrifter

Risengrynsgrøt (3 porsjoner)

1 pose snarkokt risengrynsgrøt (Toro)
3 dl Nutrison pulver
8 dl helmelk
1 dl rapsolje

Hell posens innhold og 3 dl Nutrison pulver i en kjele. Tilsett 8 dl helmelk og rør om. Kok opp under omrøring og fortsett å røre mens grøten småkoker i 5-7 minutter. Rør inn 1 dl rapsolje når grøten er ferdig. Server med smørklatt, sukker og kanel.

Kjøttkaker (8 stk)

400 g kjøttdeig
1,5 dl Nutrison pulver
2 ss margarin til steking
Helmelk til å spe
Salt og pepper

Bland kjøttdeig og Nutrison pulver. Spe med litt helmelk og krydre med salt og pepper. Form åtte kjøttkaker og stek i litt margarin eller matolje.

Tips: Bruk en non-stick stekepanne og snu kjøttkakene ofte, da Nutrison gjør at kjøttkakene lettere setter seg fast enn normalt.

Eplekake (ca. 6 porsjoner)

2-3 epler
3 egg
2 ¼ dl sukker
150 g margarin
2,5 dl mel
½ ts bakepulver
2 dl Nutrison pulver

Smør en bakeform og strø litt mel i bunnen. Visp egg og sukker luftig. Bland sammen mel, bakepulver og Nutrison pulver og rør det forsiktig inn i røren. Tilsett den smeltede margarinen og hell røren i bakeformen. Fjern kjernene fra eplet og skjær eplet i skiver. Plasser epleskivene på røren. Stek i ca. en time på 175°C. Dekk med aluminiumsfolie etter ca. 30 minutter.

Juice/saft (1 porsjon)

2 dl juice/saft
½ dl (3,5 ss) Resource Energipulver

Tilsett pulveret i juicen og rør til pulveret er oppløst. Serveres kald.

Energigiveren (1 porsjon)

2 dl Resource Komplett Næring (valgfri smak)
½ dl (3,5 ss) Resource Energipulver

Rør Resource Komplett Næring og Resource Energipulver sammen. Serveres kald.

X

Mediqnorge.no bruker informasjonskapsler

Informasjonskapsler hjelper oss å forbedre din opplevelse. Ved å fortsette å bruke våre nettsider, aksepterer du bruken av informasjonskapsler. Les mer om vår bruk av informasjonskapsler.


Det er ok