mor leker med barn på lekeplass
Vi hjelper deg!

Har du spørsmål knyttet til stomi?

Du som har stomi vet hvor viktig det er med riktig utstyr, gode produkter, råd og veiledning. Hos Mediq kan du snakke med helsepersonell som bistår deg med å finne stomiprodukter som passer dine behov, og som veileder deg i hvordan du bruker dem. Vi kan også gi råd og veiledning dersom du opplever problemstillinger knyttet til utstyr og livsstil. Vi har et bredt utvalg av stomiprodukter fra ulike kvalitetsleverandører, og varene får du tilsendt rett hjem til deg.

Hva er stomi?

Stomi betyr munn eller åpning, og benyttes som betegnelse på en kunstig åpning der avføring eller urin ledes ut av kroppen. Formålet med en stomi er å erstatte eller avlaste et sykt organ dersom det er angrepet av sykdom.

Stomiene har fått navn etter organet som er ført ut gjennom huden. Colostomi betegner at tykktarmen (colon) er ført ut, mens ileostomi betegner at det gjelder tynntarm (ileum). Urostomi er en betegnelse på at urinveiene er lagt ut. Plasseringen av stomien på pasientens mage avhenger av type stomi samt den operertes kroppsbygning og aktivitet. Den vanligste typen stomi er colostomi, deretter ileostomi. Urostomi er det bare ca. 1 av 10 stomiopererte som får.

Med pose på magen

Ved en stomi mangler man lukkemusklene som ellers gjør det mulig å velge tidspunktet for toalettbesøk. Ved ileostomier og urostomier flyter henholdsvis avføring og/eller urin mer eller mindre kontinuerlig, mens tykktarmen tømmer seg spontant opptil flere ganger hver dag. De fleste stomiopererte må derfor bære en pose på magen der urin eller avføring samles opp.

Stomiutstyret blir stadig forbedret for å gjøre livet lettest mulig for den opererte, som vanligvis etter kort tid venner seg til å stelle stomien selv. De aller fleste kan gå tilbake til sitt vanlige arbeid etter operasjonen, og lever ellers omtrent slik de gjorde før.

Kilde: NORILCO

Stomidagboken

Stomidagboken

Å få en stomi kan være overveldende, og det er ofte vanskelig å huske detaljer og informasjon som blir gitt. Mediqs stomidagbok kan hjelpe deg å huske disse detaljene, samt bidra til å kartlegge utfordringer, observasjoner og erfaringer. Den kan også hjelpe deg med å huske produkter du bruker eller har brukt. Stomidagboken kan brukes av deg som nylig har fått stomi, og for deg som har hatt stomi i flere år. Ta kontakt med vår kundeservice dersom du ønsker å få stomidagboken tilsendt i brosjyreformat.

X

Mediqnorge.no bruker informasjonskapsler

Informasjonskapsler hjelper oss å forbedre din opplevelse. Ved å fortsette å bruke våre nettsider, aksepterer du bruken av informasjonskapsler. Les mer om vår bruk av informasjonskapsler.


Det er ok