lege bandasjerer pasient
Vi hjelper deg!

Har du spørsmål knyttet til sårbehandling?

Alle kan oppleve å få kutt, småsår, skader og rifter. Samtidig lider mange personer av kroniske sår, altså sår som ikke gror. Ulike sår krever ulik behandling. Hos Mediq kan du snakke med helsepersonell som hjelper deg med veiledning og valg av produkter som passer deg og ditt behov. Vi har et bredt utvalg av kvalitetsprodukter innen sårbehandling, og varene får du tilsendt rett hjem til deg.

Hvordan renser og steller jeg kutt og småskader?

Hvis du har fått et mindre kutt eller skrubbsår behøver du ikke å oppsøke lege. Det er likevel viktig å rense såret for å unngå at bakterier kan trenge inn i såret og danne infeksjoner. Slik renser du sår:

 • Vask hendene godt
  Bruk såpe og lunkent vann, eller eventuelt antibakterielt middel og engangshansker.
 • Stopp blødningen
  Dersom såret ikke slutter å blø av seg selv, kan du presse forsiktig mot såret med en ren klut eller bandasje.
 • Rens såret
  Bruk rent vann og unngå å få såpe direkte i såret ettersom dette kan irritere. Hvis det er skitt eller smuss i såret kan du forsiktig fjerne det ved bruk av en pinsett rengjort med alkohol.
 • Legg på plaster, kompress eller bandasje
  Ved å legge på plaster, kompress eller bandasje beskytter du såret mot skadelige bakterier. Har du blemmer som væsker bør disse dekkes til det har dannet seg en skorpe. Skift bandasje minst daglig og alltid når den blir våt eller skitten.

Når bør jeg oppsøke lege?

Kontakt lege dersom du opplever noe av dette:

 • Du har større kutt eller sår, eller dersom såret ikke slutter å blø etter 20-30 minutter.
 • Det er så mye skitt eller smuss i såret at du ikke klarer å rense det.
 • Såret er dypt.
 • Såret er et dyrebitt.
 • Såret ikke gror, eller det er tegn til infeksjon i såret. Enkelte grupper har større risiko for å få sår som ikke gror, som diabetikere og eldre. Disse trenger oppfølging fra helsepersonell.

Hva er kroniske sår?

Enkelte opplever å få kroniske sår som vedvarer over lengre tid og krever profesjonell hjelp. Kroniske sår kan omfatte trykksår, venøse og arterielle sår, kreftsår og diabetiske fotsår for å nevne noen.

Kilde: NHI

X

Mediqnorge.no bruker informasjonskapsler

Informasjonskapsler hjelper oss å forbedre din opplevelse. Ved å fortsette å bruke våre nettsider, aksepterer du bruken av informasjonskapsler. Les mer om vår bruk av informasjonskapsler.


Det er ok