Vi hjelper deg!

Har du spørsmål om urinretensjon eller kateter?

Hos Mediq kan du snakke med helsepersonell som veileder og gir råd om valg av produkter som passer deg og ditt behov. Vi har et bredt utvalg av kateter og kateteriseringsutstyr fra ulike leverandører, og varene får du tilsendt rett hjem til deg.

Hva er urinretensjon?

Urinretensjon er en tilstand som innebærer at man ikke klarer å tømme urinblæren fullstendig, eller at det er full stans i tømningen, selv om man føler trang til å tisse. Urinretensjon vil alltid kreve medisinsk hjelp, og dersom tilstanden ikke behandles kan den føre til infeksjon eller skade på urinveiene og nyrene. 

Urinretensjon er ingen uvanlig tilstand og forekommer hyppigere hos menn enn hos kvinner. Det kan være mange årsaker til hvorfor man ikke kan tømme blæren fullstendig, og disse deles inn i akutt urinretensjon og kronisk urinretensjon. Den vanligste årsaken til urinretensjon er en forstørret prostatakjertel som klemmer rundt, og eventuelt stenger av, urinrøret. I noen tilfeller kan en urinveisinfeksjon forårsake en akutt og forbigående urinretensjon.

Ved urinretensjon er man avhengig av å bruke et urinkateter for å tømme urinblæren. Denne prosessen kalles kateterisering. Et kateter er en tynn slange som ofte er laget av mykt plastmateriale, som kan settes inn i kroppen. Katetre regnes som medisinsk utstyr og forskrives av lege.

Urinrørskateter

Når det oppstår full stans i urinstrømmen gjennom urinrøret, enten det dreier seg om en varig eller kortvarig tilstand, må man få hjelp til å tømme blæren. Det gjøres i de fleste tilfeller ved å sette inn et kateter via urinrøret og opp til urinblæren. Det kan enten settes inn et engangskateter (intermitterende) som fjernes etter at blæren er tømt, eller det kan settes inn et permanent kateter (inneliggende) i påvente av kirurgisk behandling.

Suprapubisk kateter

I enkelte tilfeller er det ikke mulig å føre kateteret opp i urinblæren på grunn av en innsnevring i urinrøret. Da vil legen bruke en alternativ løsning. Kateteret føres da gjennom et lite snitt i huden ovenfor blygdbeinet, gjennom nedre bukvegg og direkte inn i blæren. Dette kalles den suprapubiske ruten. Kateteret vil sikre midlertidig drenasje av urinblæren inntil situasjonen kan løses med en cystoskopi.

Kilde: NHIWellspect

X

Mediqnorge.no bruker informasjonskapsler

Informasjonskapsler hjelper oss å forbedre din opplevelse. Ved å fortsette å bruke våre nettsider, aksepterer du bruken av informasjonskapsler. Les mer om vår bruk av informasjonskapsler.


Det er ok