eldre par spaserer i parken
Vi hjelper deg!

Opplever du urinlekkasjer?

Urinlekkasjer, også kalt inkontinens, kan oppstå i alle aldre uansett helsetilstand, men hyppigheten øker med alder. Uansett om du opplever noen dråper nå og da, eller større lekkasjer, finnes det hjelp å få. Hos Mediq kan du snakke med helsepersonell som hjelper deg med veiledning og valg av produkter som passer deg og ditt behov. Vi har et bredt utvalg av produkter for både kvinner og menn, og varene får du tilsendt rett hjem til deg.

Hva er inkontinens?

Inkontinens betyr ufrivillig urinlekkasje. Tilstanden forekommer i ulike former avhengig av årsak. Ca. 30% av alle norske kvinner opplever dette i løpet av livet, og forekomsten øker med alder. Antallet kvinner som opplever inkontinens er høyere sammenlignet med menn. 

Man skiller hovedsakelig mellom stressinkontinens, urge-inkontinens, samt en kombinasjon av disse to. Dersom du er i tvil om symptomer eller din tilstand, anbefales det at du tar kontakt med lege.

Stressinkontinens 

Stressinkontinens er den vanligste typen inkontinens blant kvinner, og er et resultat av at bekkenbunnsmusklulaturen som støtter blæren har blitt svakere grunnet alder, graviditet eller andre faktorer. Når man ler, hopper, hoster, nyser eller løfter noe tungt øker presset på blæren, og bekkenbunnsmuskulaturen klarer ikke å stramme godt nok til å holde tilbake urin. Vanligvis lekker det kun en liten mengde urin.

Dersom du opplever små lekkasjer eller andre former for urinlekkasje, kan bekkenbunnstrening hjelpe deg å håndtere disse. Ved å gjøre knipeøvelser kan man trene bekkenbunnsmuskulaturen til å holde tilbake lekkasjen bedre. Kvinner i alle aldre har stor fordel av slik trening, og så lite som fem minutter om dagen kan utgjøre en stor forskjell.
Dersom du har behov for ytterligere hjelp til å håndtere urinlekkasjen kan det være aktuelt å benytte seg av beskyttende og diskré produkter som truseinnlegg, bind eller undertøy.

Urge-inkontinens

Urge-inkontinens er en plutselig og påtrengende trang til å late vannet, med en påfølgende ufrivillig urinlekkasje. Dette forårsakes av at blæren trekker seg sammen når den ikke skal gjøre det, og urinen lekker gjennom musklene som holder blæren lukket. Dette er den vanligste formen for inkontinens blant menn. 

I mange tilfeller er det vanskelig å si nøyaktig hva som forårsaker urge-inkontinens. Det kan være èn eller en kombinasjon av faktorer, som blæreinfeksjon, betennelse, en blokkering av blæreåpningen, eller andre årsaker. Hos menn kan en godartet forstørret prostatakjertel også gi urge-inkontinens.

Mange opplever at de kan lære seg å håndtere tilstanden med urge-inkontinens uten behandling. Dersom du imidlertid opplever at tilstanden har en negativ påvirkning på livskvaliteten og dine daglige rutiner, anbefales det at du tar konakt med lege. Behandlingsalternativene kan variere, avhengig av årsaken til urge-inkontinensen, alvorlighetsgraden samt andre faktorer. Det kan være aktuelt med medisinsk behandling. Dersom legen din mener at dette ikke er aktuelt eller nødvendig kan du bli anbefalt et selvhjelps-program som kan utføres hjemme.

Uavhengig av hva slags behandling du får anbefalt er det mulig å håndtere urinlekkasjen på en diskré og effektiv måte med produkter som bind, undertøy, bleietruser, samt andre produkter.

Blandet inkontinens

Blandet inkontinens er en tilstand der man opplever både stressinkontinens og urge-inkontinens. Antakeligvis er èn av dem mest fremtredende. Styrking av bekkenbunnsmuskulaturen er det beste du kan gjøre for å redusere risikoen for enhver type inkontinens. Du kan også håndtere symptomene med beskyttende og diskré truseinnlegg, bind eller undertøy.

Kilde: TenaStore Medisinske Leksikon og NHI.

X

Mediqnorge.no bruker informasjonskapsler

Informasjonskapsler hjelper oss å forbedre din opplevelse. Ved å fortsette å bruke våre nettsider, aksepterer du bruken av informasjonskapsler. Les mer om vår bruk av informasjonskapsler.


Det er ok