{{Message}}

Svelgevansker

Svelgevansker kalles også dysfagi, og er et felles begrep for lidelser som påvirker svelgeprosessen. Dysfagi er et symptom på underliggende sykdommer som kan knyttes til ulike diagnoser.

Svelgevansker er mest utbredt blant aldrende personer, etter hvert som muskler og nerver blir svekket. Sykdommer relatert til alder er også viktige faktorer, bl.a. hjerneslag og demens. Hjerneskade, hjernesvulst, infeksjoner i nervesystemet, muskelsykdommer, demens, eller kirurgiske inngrep kan også forårsake svelgeproblemer. Noen ganger er det ingen tydelig årsak til dysfagi.


Vanlige symptomer på dysfagi

•Bruke lang tid på måltidene
•Bruke tungen mye når man tygger
•Oppleve å «svelge feil» slik at mat havner i luftrøret
•Hoste under eller etter måltid
•Smertefullt å spise
•Mat og drikke renner ut av munnen
•Mat ligger igjen i munnen etter at man har spist
•Surklete stemme og slim i hals og svelg

Konsekvenser av dysfagi

En vanlig konsekvens av svelgevansker er at det blir vanskelig å få i seg nok mat, og dette kan føre til underernæring og dehydrering. En annen konsekvens kan være at mat eller drikke havner i lungene, som kan forårsake lungebetennelse. Svelgevansker kan gjøre det vanskelig å svelge medisiner, som  kan få alvorlige konsekvenser.

I tillegg til fysiske utfordringer knyttet til svelgevansker, er det mange som opplever at dysfagi er en psykisk belastning. Det kan både skyldes følelser av å bli kvalt og ubehag ved å spise sammen med andre – som igjen kan føre til isolasjon.


Produkter ved tygge- og svelgevansker

Siden det er vanskelig for personer med dysfagi å svelge, er det for mange vanskelig å få i seg nok næring. Maten man kan spise blir gjerne ensformig, og man kan derfor både bli matlei og mangle enkelte næringsstoffer.

For mange med dysfagi hjelper det å tilsette fortykningsmiddel i maten, siden man kan tilpasse konsistensen slik at maten blir lettere å svelge. Fortykningsmiddel kan blandes i både kald og varm mat og drikke, sveller raskt og er smakfri. De kan blandes i safter, pureer av grønnsaker, frukt, kjøtt og fisk, brød og mye mer. Det gjør det lettere å ha et allsidig kosthold.

Dersom personen med dysfagi er underernært, er det gunstig å blande fortykningsmiddel i berikningsprodukter for å få i seg ekstra næring.


Produkter

Fortykningsmiddel Nutilis Powder 300g (Nutricia)

Nutilis Powder er et fortykningspulver med amylaseresistente egenskaper til ernæringsbehandling ved dysfagi, og er glutenfri og laktosefri. Blandes lett i kalde og varme væsker og pureer.

Fortykningsmiddel Resource Thickenup 227g (Nestlé Health Science)

Resource Thickenup er et lettløselig fortykningsmiddel i pulverform utviklet til de med tygge-og svelgevanskeligheter. Fortykningsmiddel som forandrer matens konsistens uten å endre smaken. kan brukes til barn.

Produktene på denne siden er refusjonsgodkjent.


RELATERTE ARTIKLER

Ernæring og helse

Det kan være ulike årsaker til at man ikke klarer å få i seg nok mat i løpet av dagen. For noen kan sykdom og skade være direkte årsak til...

Les Mer

Diabetes og sår

Som diabetiker er man utsatt for å få fotsår, fordi skader på nervene i føttene gjør at evnen til å føle smerter eller ubehag i føttene blir dårligere...

Les mer

Berikningsprodukter 

Ved sykdom og/eller aldring kan det være vanskelig å få i seg tilstrekkelig mengde næringsrik mat til å dekke sine behov. I slike...

Les mer