{{Message}}

Sår hud som følge av urin og avføring

Inkontinens rammer både kvinner og menn, og én av tre kvinner opplever inkontinens i løpet av livet. Urin og avføring kan lett irritere huden og føre til hudskader, og flere som opplever inkontinens kan derfor i tillegg slite med sår hud i skrittet.

Fuktighet som oppstår ved inkontinens gjør huden mer sårbar for friksjon, og dette kan føre til hudavskrapninger og at huden blir mer utsatt for trykksår.

Også personer med stomi kan oppleve sår hud rundt stomien. Det kanskje skje ved lekkasjer dersom hullet i hudplaten for eksempel ikke har vært festet godt nok.

Tradisjonell vask med såpe og vann på det gjeldende området kan skade huden ytterligere. For å unngå sår hud, bør man bruke hudpleieprodukter som er spesielt tilpassede og forebyggende.

 

Produkter

Det finnes produkter som beskytter både hel og skadet hud mot urin, avføring og andre kroppsvæsker. De beskytter dessuten mot friksjon og fuktighet, og dekkes på blå resept. Ta kontakt for råd og veiledning.


  

Kilder

Annelise Vågan Pettersen, 3mnorge.no, coloplast.no

RELATERTE ARTIKLER

Brannsår

Hvordan behandle brannskade? Det er viktig å behandle en brannskade så fort skaden skjer. Små, overfladiske brannsår kan du behandle...

Les Mer

Diabetes og sår

Som diabetiker er man utsatt for å få fotsår, fordi skader på nervene i føttene gjør at evnen til å føle smerter eller ubehag i føttene blir dårligere...

Les mer

Svelgevansker

Svelgevansker kalles også dysfagi, og er et felles begrep for lidelser som påvirker svelgeprosessen. Dysfagi er et symptom på underliggende...

Les mer