{{Message}}

Oppskrifter med berikningsprodukter

Ved sykdom og/eller aldring kan det være vanskelig å få i seg tilstrekkelig mengde næringsrik mat. I slike perioder er det spesielt viktig at kroppsvekten følges nøye. Et ufrivillig vekttap må følges opp, og man bør søke hjelp dersom man ikke klarer å gå opp i vekt. Ved hjelp av berikningsprodukter kan man øke næringsmengden i maten. Her er noen forslag på oppskrifter med berikningsprodukter:

Nutrison pulver

Nutrison benyttes både som fullverdig sondeernæring og til berikning av flytende eller halvflytende mat. Den er fiberfri, glutenfri og klinisk laktosefri.


Risengrynsgrøt (3 porsjoner)

En pose snarkokt risengrynsgrøt (Toro)
3 dl Nutrison
8 dl helmelk
1 dl rapsolje

Tøm posens innhold og 3 dl Nutrison i en kjele. Tilsett 8 dl helmelk og rør om. Kok opp under omrøring og fortsett å røre mens grøten småkoker i 5-7 minutter. Rør inn 1dl rapsolje når grøten er ferdig. Server med smørklatt, sukker og kanel.

 

Kjøttkaker (8 stk.)

400 g kjøttdeig
1,5 dl Nutrison pulver
salt og pepper
helmelk til å spe
2 ss margarin til steking

Bland kjøttdeig og Nutrison. Spe med litt helmelk og krydre med salt og pepper. Form åtte kjøttkaker og stek i litt margarin eller matolje.

Tips: Bruk en non-stick stekepanne og snu kjøttkakene ofte, da Nutrison gjør at kjøttkakene setter seg enklere fast enn normalt.

 

Eplekake (Ca 6 porsjoner)

2-3 epler
3 egg
2 ¼ dl sukker
150 g margarin
2,5 dl mel
½ ts bakepulver
2 dl Nutrison Pulver

Smør en bakeform og strø litt mel i bunnen. Visp egg og sukker porøst. Bland sammen mel, bakepulver og Nutrison Pulver og rør det forsiktig inn i røren. Tilsett den smeltede margarinen og hell røren i bakeformen. Fjern kjernene fra eplet og skjær dem i skiver. Plasser epleskivene på røren.

Stek i ca. en time på 175°C. Dekk med metallfolie etter ca. 30 minutter.

 

Resource energi

Resource energipulver brukes i mat og drikke for å øke innholdet av karbohydrater. Pulveret er gunstig ved sykdommer som krever ekstra energitilførsel, f.eks. ulike tilstander av malabsorpsjon/Chrons, Short Bowel Syndrome, fenylketonuri og kronisk nyresvikt. Det kan også brukes ved behov for fettredusert kost.

 

Juice/saft

2 dl juice/saft
½ dl (3,5 ss) Resource® Energipulver

Rør pulveret i juicen og la det løse seg under omrøring i 5 min

 

Energigiveren (1 porsjon)

2 dl Komplett Næring, valgfri smak
½ dl (3,5 ss) Resource® Energipulver

Visp 1 stk. Komplett Nærings og Resource® Energipulver sammen. Server drikken kald.


 

Fresubin 5 kcal Shot

Energirik vegetabilsk fettemulsjon rik på essensielle fettsyrer. Fresubin 5 kcal Shot er den eneste fettemulsjonen på markedet med en kombinasjon av lange og mellomlange fettsyrer for lettere fordøyelse og absorpsjon.

Serveringstips:

Utgave med nøytral smak kan fint brukes for beriking av maten. Den kan brukes i varme retter, men skal ikke varmes over 70 grader og skal ikke fryses.

Sitronutgaven har en frisk smak som passer å innta som en kald 30 ml shot.

Bruk gjerne isbiter ved servering slik at den virker mer appetittlig enn en lunken shot.
Alle produktene på denne siden er refusjonsgodkjent.

RELATERTE ARTIKLER

Ernæring og helse

Det kan være ulike årsaker til at man ikke klarer å få i seg nok mat i løpet av dagen. For noen kan sykdom og skade være direkte årsak til...

Les Mer

Svelgevansker

Svelgevansker kalles også dysfagi, og er et felles begrep for lidelser som påvirker svelgeprosessen. Dysfagi er et symptom på underliggende...

Les mer

Diabetes og ernæring

Diabetes mellitus (oftest bare kalt diabetes) er en gruppe sykdommer som skyldes at kroppen ikke produserer nok insulin eller at insulinet virker...

Les mer