Inkontinens er svært utbredt blant kvinner, og hele 30 prosent av alle kvinner opplever urinlekkasje i løpet av livet.
Hos kvinner forekommer i hovedsak to typer urininkontinens: stressinkontinens og urgeinkontinens. Ved stressinkontinens skjer lekkasjen i forbindelse med fysisk aktivitet som når man nyser, ler eller trener slik at urin presses ut. Ved urgeinkontinens oppleves en sterk vannlatingstrang som ikke kan undertrykkes.
Inkontinens ved graviditet
Den vanligste årsaken til inkontinens blant kvinner er graviditet, og så mange som 1 av 3 opplever urinlekkasje i forbindelse med graviditet og fødsel. På grunn av en kombinasjon av hormonelle endringer, trykk på blæren fra magen og anstrengelser ved fødsel, kan bekkenbunnsmuskulaturen bli redusert.
Urinlekkasje kan skje under eller rett etter graviditet, og blant noen kvinner skjer det lenge etter at deres barn har vokst opp. For de som opplever det i forbindelse med graviditet/fødsel er det ofte en midlertidig tilstand.
Overgangsalderen
Det skjer mange fysiske og hormonelle endringer i overgangsalderen. For eksempel reduseres mengden østrogen i genitalier og vaginalt vev, og urinveisvevet blir tynnere og mindre elastisk. Bekkenbunnsmuskulaturen brytes ned når den ikke blir stimulert av østrogen, og magemuskulaturen reduseres. Dette kan endre blærens posisjon og redusere effektiviteten i lukkemuskulaturen.
En kombinasjon av alder, fødsler, kroppsvekt og hormoner kan øke risikoen for inkontinens blant kvinner.
Bekkenbunnstrening
Mange kvinner opplever at bekkenbunnstrening hjelper mot inkontinens, og så lite som fem minutter med trening om dagen kan redusere urinlekkasjer betydelig. Vi har
gode treningstips til å styrke bekkenbunnsmuskulaturen
Dersom du ikke vet hvor musklene er, kan du følge disse rådene:
• Prøv å stoppe urinstrålen når du er på toalettet. Hvis du får til dette, har du tak i de riktige musklene.
• Tenk deg at du prøver å hindre at du slipper ut luft ved å klemme sammen musklene
• Legg deg ned og før fingeren forsiktig inn skjeden din. Deretter presser du sammen musklene som om du prøver å stoppe urin fra å komme ut. Merker du at det strammer seg rundt fingeren, har du funnet de riktige musklene.
Produkter
Hjelpemidler for å minske urinlekkasje. Disse er godkjent på blåresept. Ta kontakt for veiledning.
Buen i mykt skummateriale settes inn i skjede hos kvinner for å løfte opp urinblæren, og hindrer lett urinlekkasje. Toalettbesøk kan utføres som normalt.
• Kan brukes i 16 timer per dag.
• Finnes i 3 størrelser, S, M og L
Kilder:
helsebiblioteket.no,
tidsskriftet.no,
tena.no