Aldersrelatert skrøpelighet

En sunn, næringsrik og ernæringsmessig balansert kost er viktig gjennom hele livet, men når man blir eldre og syk kan det være vanskelig å få i seg de viktige næringsstoffene kroppen trenger. Svake pasienter har ofte lav motstand mot selv de mindre sykdommene.

Vanlige tegn på aldersrelatert skrøpelighet er ufrivillig vekttap, færre krefter og lavere fysisk aktivitet. Så mange som 9% av alle over 65 år lider av aldersrelatert skrøpelighet.

Ernæringens rolle ved aldersrelatert skrøpelighet

Eldre og syke har ofte et økt proteinbehov. Flere studier viser en sammenheng mellom et høyere proteininntak og bedre fysisk funksjon og muskelmasse. Et adekvat proteininntak for eldre er viktig blant annet for å forebygge og motvirke aldersretlaert skrøpelighet.

Sykdomsrelatert underernæring

Når man blir syk kan det være vanskelig å få i seg næringsstoffene kroppen trenger. Når kroppen ikke får tilstrekkelig med energi, protein og andre næringsstoffer vil du komme i risiko for underernæring. Vanlige konsekvenser av underernæring er økt risiko for infeksjon, svakhet, trøtthet, minsket benstyrke, langsommere sårheling, og til og med nedsatt funksjon av hjerte-, lunge- og gastrointestinale – systemet.

Ernæringens rolle ved sykdomsrelatert underernæring

En god næringstilstand er en forutsetning for å unngå sykdom og beholde helsen. Sykdomsrelatert underernæring kan lede til tap av muskelmasse, som igjen reduserer kroppsstyrke og kraft.

I dag finnes det flere studier på at medisinsk ernæringsbehandling i forbindelse med medisinsk behandling og omsorg, reduserer komplikasjoner og dødelighet. Riktig mat og ernæring er et spørsmål om pasientsikkerhet. Det bør gjøres en vurdering av risiko for underernæring, utredning av årsak til underernæringstilstand samt adekvat ernæringsbehandling, inklusive oppfølging av tiltak. Denne omsorgen er like viktig for omsorgstageren/pasienten som legemidler, respiratorisk støtte og andre terapeutiske inngrep. Klinisk ernæring er en del av den medisinske behandlingen.

Kilde: Nutricia

X

Mediqnorge.no bruker informasjonskapsler

Informasjonskapsler hjelper oss å forbedre din opplevelse. Ved å fortsette å bruke våre nettsider, aksepterer du bruken av informasjonskapsler. Les mer om vår bruk av informasjonskapsler.


Det er ok