Hva er kronisk venøs insuffisiens?

Kronisk venøs insuffisiens betyr vedvarende svikt i blodårene (venene) i bena som frakter blodet tilbake til hjertet. I mange tilfeller har personer med dårlige vener i bena åreknuter, eller de har tidligere hatt en blodpropp i bena. Men tilstanden kan også utvikles uten at man finner en åpenbar forklaring, og man antar at det foreligger en arvelig faktor som disponerer for tilstanden.

10-15% av menn og 20-25% av kvinner har åreknuter som er en disponerende faktor for kronisk venøs insuffisiens, men bare en andel av disse utvikler denne komplikasjonen. Av dem med kronisk venøs insuffisiens har de fleste moderate plager som ikke påvirker arbeidsevnen, og bare ca. 30% trenger behandling.

Ikke alle personer med kronisk venøs insuffisiens har plager. Typiske plager kan være kløe, stikking eller smerte i huden. Noen får sprengende smerter, åreknuter, hevelser, og bena føles trøtte og tunge. Nattlige leggkramper kan forekomme. Etter hvert kan det utvikle seg eksem og sårdannelser. Plagene blir oftest verre når du står oppreist eller går, og de blir bedre ved hvile og heving av bena. 


Hva kan jeg gjøre selv?

  • Regelmessig trening, som for eksempel turgåing, er viktig fordi det stimulerer blodomløpet og hjelper til å holde en sunn vekt.
  • Bruk av spesielt tilpassede elastiske strømper kan være til stor hjelp både mot ubehag og hevelse.
  • Unngå langvarig stillesittende eller stillestående arbeid. Pass på å bevege på føttene og rør deg. På lange flyturer bør dette gjøres flere ganger i løpet av reisen.
  • Legg bena høyt ved hvile.
  • Vær nøye med hudpleie for å forebygge sår.
  • Røykestopp anbefales sterkt.

Kilde: NHI

X

Mediqnorge.no bruker informasjonskapsler

Informasjonskapsler hjelper oss å forbedre din opplevelse. Ved å fortsette å bruke våre nettsider, aksepterer du bruken av informasjonskapsler. Les mer om vår bruk av informasjonskapsler.


Det er ok