Diabetes og ernæring

Diabetes mellitus (oftest bare kalt diabetes) er en gruppe sykdommer som skyldes at kroppen ikke produserer nok insulin eller at insulinet virker for dårlig. Insulin trengs for at cellene skal ta opp næring. Når kroppen ikke produserer insulin eller når insulinet ikke virker godt nok, fører det til at cellene ikke tar opp nok næring og man får høyt blodsukker. Med gode medisiner, stadig bedre utstyr og god opplæring og oppfølging av helsepersonell, opplever de fleste få begrensninger i hverdagen.


Kostholdsråd for personer med diabetes

Langsomme karbohydrater og fiber

Karbohydrater er ulike typer stivelser og sukkerarter i maten, og disse gjør at blodsukkeret stiger. Det er anbefalt å ha et høyt inntak av karbohydrater, men det viktig for diabetikere å passe på hva slags karbohydrater maten inneholder. Fiber er et karbohydrat, men øker ikke blodsukkeret. Matvarer som inneholder mye fiber er gjerne grovere og mindre bearbeidet og gir en langsommere blodsukkerøkning enn raske karbohydrater. Naturris gir en langsommere økning enn hvit, polert ris, og grovt, fiberrikt brød gjør at blodsukkeret stiger langsommere enn hvis man spiser hvitt brød. Hel frukt inneholder mer fiber og gir lavere blodsukkerøkning enn fruktjuice og fruktmos. Det er anbefalt å følge disse kostholdsrådene:
  • Rikelig med grønnsaker
  • Daglig inntak av bær og frukt
  • Rikelig med belgvekster (bønner, erter og linser)
  • Fullkornsprodukter med mye fiber, hele korn og kjerner
  • Fisk/sjømat og fugl i større grad enn rødt kjøtt, og rene råvarer framfor farse-produkter
  • Magre meieriprodukter
  • Matoljer, myke/flytende margariner, nøtter og kjerner som fettkilder
  • Begrenset inntak av alle typer tilsatt/fritt sukker, inkludert fruktose, og moderat bruk av energifrie søtstoffer
  • Begrenset mengde salt
I tillegg anbefales det å spise umettet fett som oljer, flytende margarin, avokado og usaltede nøtter fremfor fete animalske produkter som smør, hard margarin og behandlede kjøttprodukter.

Søtningsmiddel

Du kan innta mat eller drikke som er tilsatt søtningsmidler, siden disse ikke påvirker blodsukkeret. Søtningsstoffene som selges i butikken, som suketter, flytende søtningsmiddel eller pulver, er godkjent som en erstatning for sukker. Søtningsstoffer i moderate mengder har ikke vist seg å ha en negativ effekt på helsen.

Spis regelmessig

For å sikre at blodsukkeret holder seg mest mulig stabilt, er det viktig å fordele måltidene jevnt utover dagen. Det er bedre med hensyn til blodsukkeret å spise flere små måltider i løpet av dagen enn å spise noen få store måltider.

Slik kan du for eksempel legge opp måltidene i løpet av en dag:

07:00 Frokost
10:00 Mellommåltid
12:00 Lunsj
15:00 Mellommåltid
17:00 Middag
20:00 Kveldsmat

Tradisjonell middelhavskost, moderat karbohydratredusert kost og kost med lav glykemisk indeks er anbefalt for personer med diabetes så lenge kosten er i tråd med kostrådene over. Det innebærer regelmessig måltidsrytme med 3–4 hovedmåltider og 0–3 mellommåltider.

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet gjør cellene mer følsomme overfor insulin, derfor er det anbefalt at personer med diabetes mosjonerer en time hver dag. Hva slags mosjon du utøver spiller ikke så stor rolle – det viktigste er at du er aktiv i hverdagen ved for eksempel å gå eller sykle til jobb, og gå i trapper fremfor å ta heisen.

Les mer om mosjonstips til personer med diabetes her.

Kilder: Helsenorge, Legeforeningen, Diabetesforbundet, Apotek 1

X

Mediqnorge.no bruker informasjonskapsler

Informasjonskapsler hjelper oss å forbedre din opplevelse. Ved å fortsette å bruke våre nettsider, aksepterer du bruken av informasjonskapsler. Les mer om vår bruk av informasjonskapsler.


Det er ok