{{Message}}

Slik unngår du influensa

Influensaen er på vei til et sted nær deg – enten du vil eller ikke. For å forsvare deg mot den, holder det ikke med skjold og spyd. Hvis du ikke har lyst til å bli liggende under dyna de neste ukene, er det lurt å være forberedt med gode hygienerutiner.

I følge Folkehelseinstituttet får rundt hver tiende av oss influensa hvert år. For mange fører dette til feber, smerter, hoste og hodepine i flere dager. De siste årene har den høyeste forekomsten av influensa vært i januar og februar, så da er det bare å holde seg ren på hendene for å beskytte seg mot smitte. For enkelte grupper som er generelt utsatt for sykdom eller har lavt immunforsvar, anbefaler helsemyndighetene å ta influensavaksine.

Hva er forskjellen på forkjølelse og influensa?

Forskjellen på forkjølelse og influensa er at forkjølelsen som regel bare holder seg i de øvre luftveiene. Forkjølelsesymptomer er vondt i halsen, nysing og rennende nese, hodepine og frysninger. Slimhinnene i nesen hovner opp, og snørret blir gjerne tykt og gulgrønt.

Influensaen gir feber og smerter i kroppen, i tillegg til symptomene du får ved vanlig forkjølelse. Mange får gjerne også tørrhoste, hodepine og blir generelt slappe og dårlige. Spesielt hos barn, kan det også hende at de får magesmerter og diaré.

Vis hensyn til andre også

Influensaviruset kan ligge latent i kroppen, selv om du ikke er blitt syk. Er du allerede blitt syk, smitter influensaviruset ved at du puster, og ikke minst nyser eller hoster rett på andre. Har du allerede begynt å nyse eller hoste litt, er det derfor viktig å holde viruset og eventuelle bakterier for deg selv. Nys/host i armhulen, og hold snørrfillene langt vekk fra alle rundt deg. Det beste er å bruke papirlommetørkle som du kaster etter bruk. Husk å vaske hendene eller bruke Antibac etter at du har snytt deg.


Viruset finner raskt veien inn til slimhinnene, både via dråper i luften og hendene. Når viruset har fått feste, går det vanligvis inntil to dager før man merker symptomene. Har du først blitt syk, varer sykdomssymptomene fra sju til ti dager.

Hvordan kan du unngå å bli smittet?

Er du hjemme og på steder med tilgang til vann og såpe, er det en god huskeregel å vaske hendene ofte; selvfølgelig etter at du har vært på toalettet, men også før og gjerne etter at du har spist.


Hvis du er ute på tur, i butikken for å handle eller på café for å ta en matbit, er en flaske Antibac eller Antibac våtservietter smart å ha i lommen. En god omgang med sprit på hele hånden i 30 sekunder tar knekken på bakterier og de aller fleste virus. Det gir en god beskyttelse fra mulige smittekilder. Et influensavirus som for eksempel befinner seg på bordoverflaten, mobilen, et dørhåndtak eller på hendene, kan nemlig overleve i opptil 48 timer.


Husk å bruke Antibac når du skal spise på café, er på tur i marka, spiser på treningssenteret, i bilen eller andre steder hvor du ikke har tilgang på vann og såpe. Det kan også være en ekstra sikkerhet mot smitte å rengjøre bordet på cafeen med Antibac overflatedesinfeksjon servietter.

Det er også viktig å ta vare på kroppen ved å spise næringsrikt, få i deg nok væske, unngå stress og få nok søvn. Hold deg varm når du er utendørs. Avkjøling av kroppen gjør at man blir mer mottagelig for infeksjoner, og når slimhinnene blir kalde får du dårligere blodgjennomstrømning i nesen, og dermed også færre immunceller, T-celler og antistoffer de steder hvor de helst skal sitte.

Slik bruker du AntibacPåfør tilstrekkelig, og gni inn over hele hånden slik at den er dekket i minst 30 sekunder. Husk tommel og fingertupper. Hvis hendene er det vi kaller «synlig rene» virker Antibac effektivt mot alt av bakterier, og de aller fleste virus og sopp.
Ved å sette fokus på håndhygiene har det vist seg at man kan redusere sykdom med opptil 70 % (Nasjonalt Folkehelseinstitutt: fhi.no)

Kontakt kundeservice på tlf. 67 02 43 00 eller kundeservice.no@mediq.com for bestilling av Antibac.

RELATERTE ARTIKLER

En ny influensasesong kommer – er du forberedt?

Influensaen er på vei til et sted nær deg – enten du vil eller ikke. For å forsvare deg mot den, holder det ikke med skjold og spyd. Hvis du...

Les mer