{{Message}}

Diabetes og sår

Som diabetiker er man utsatt for å få fotsår, fordi skader på nervene i føttene gjør at evnen til å føle smerter eller ubehag i føttene blir dårligere. Det kan medføre ekstra mye trykk på områder av foten, og med redusert sirkulasjon på grunn av diabetes blir huden svekket. I verste fall kan et slikt sår medføre amputasjon.

Ved å ha god kontroll på sykdommen, kolesterolet og blodtrykket vil du kunne redusere omfanget og utviklingen av fotsår.

Slik kan du holde føttene friske

Det er ikke alltid lett å oppdage at det oppstår sår på føttene, da dette gjerne skjer over tid. Derfor er det viktig at diabetikere får føttene undersøkt hvert år av fastlege, diabetessykepleier eller diabetesfotterapeut.

Dette kan du gjøre selv for å holde føttene friske:

•Undersøk føttene hver dag. Se etter blemmer, sprekker, unormal rødhet, hevelser og kjenn etter om du har noen smerter. Få eventuelt hjelp av noen du kjenner eller en omsorgsperson.
•Vask føttene hver dag med lunkent vann og mild såpe. Skyll og tørk føttene godt, særlig mellom tærne.
•Smør føttene hver dag dersom du har tørr hud. Unngå å smøre mellom tærne.
•Få hjelp av diabetesfotterapeut til å fjerne hard hud og stelle negler. Spør om de råder deg til å klippe tåneglene selv.
•Ikke bruk reseptfrie liktornmidler, siden disse kan skade huden og danne sår og derfor ikke er anbefalt for personer med diabetes.
•Skift sokker, strømper eller strømpebukse hver dag. Velg typer som ikke har tykk søm og som ikke er stramme i strikken.
•Ikke gå barbeint – da risikerer du å skade føttene dine ved å tråkke på skarpe gjenstander som skaper sår.
•Sjekk skoene dine for småstein og andre skarpe gjenstander før du tar dem på.
•Få råd om skovalg av en diabetessykepleier, diabetesfotterapeut eller ortopediingeniør. De kan se om skoene du har fungerer fint, eller om du bør kjøpe nye sko.


RELATERTE ARTIKLER

Brannsår

Hvordan behandle brannskade? Det er viktig å behandle en brannskade så fort skaden skjer. Små, overfladiske brannsår kan du behandle...

Les Mer

Diabetes og sår

Som diabetiker er man utsatt for å få fotsår, fordi skader på nervene i føttene gjør at evnen til å føle smerter eller ubehag i føttene blir dårligere...

Les mer

Svelgevansker

Svelgevansker kalles også dysfagi, og er et felles begrep for lidelser som påvirker svelgeprosessen. Dysfagi er et symptom på underliggende...

Les mer